П`ятниця
17.05.2024
07:07
Можна знайти:

 

Вхід на сайт
E-mail:
Пароль:
Пошук
                    
Наше опитування
Хто ви?
Всього відповідей: 427
Вкотакті

Головна » 2014 » Серпень » 28 » Запрошуємо до розмови батьків, діти яких мають порушення зору
22:06
Запрошуємо до розмови батьків, діти яких мають порушення зору
Готуємо руку дитини до письма
Зовсім скоро Ваші діти стануть школярами. Звичайно Ви вже зараз замислюєтесь над тим, як краще підготувати дитину до навчання в школі. І, напевне, у Вас виникають питання, а як саме допомогти дитині з вадами зору оволодіти навичками письма.

Практика свідчить, що процес оволодіння письмом для дошкільнят нелегка справа. Сама можливість написання букв здається дитині чимось нездоланним. А оскільки дитина ще має проблеми з зором, то для неї ця праця ще складніша. Вона вимагає напруженої роботи очей, дрібних м’язів рук та розумової діяльності.

Чи знаєте Ви:
- Що 90% інформації про навколишнє людина отримує через зір; 
- Що око найрухоміший орган людини;- Що причинами захворювання очей може бути одноманітне незбалансоване харчування ;
- Що майже 75% захворювань очей – це прояв інших захворювань організму.
Діти з порушенням зору швидко втомлюються. Зорова втома понижує працездатність, відволікає від основного завдання, а це породжує невпевненість, переживання та інші проблеми. Дитина часто не орієнтується в зошиті із-за недостатності зору і тому не може вірно виконати завдання. Слаборозвиненим дрібним м"язам рук не вистачає злагодженості, скоординованості та контролю очей. 

Щоб краще зрозуміти та відчути труднощі дитини з недорозвиненою дрібною моторикою та слабким зором у виконанні письмових завдань, виконайте наступне:
- закритими очима намалюйте будинок, тварину, будь-що;
- підпишіть лівою рукою малюнок.
Ви, скоріш за все, відчули на собі труднощі Ваших дітей. Тому будемо допомагати нашим дітям, разом розвивати дрібну моторику і паралельно проводити корекцію зору. Адже доведено, що чим краще розвинені дрібні м`язи рук тим гостріший зір, тим вищий розвиток інтелектуальних здібностей.
 
Систематичний, своєчасний та правильний розвиток дрібної моторики рук, додасть дитині впевненості у собі, позитивно настроїть її до навчання в школі.
Готувати руку дитини до письма можна іграми, вправами, використанням різних предметів, матеріалів.
Однією з таких вправ є «пальчикова гімнастика», яка виконується дітьми з задоволенням. Такі вправи в ігровій формі з словесним супроводом мають значний вплив на емоційну сферу. Деякі спеціалісти називають таку гімнастику «мудрами» , адже на кінчиках наших пальців є багато нервових закінчень і, розвиваючи їх, ми позитивно впливаємо на організм в цілому. 

До Вашої уваги віршований текст, а які рухи пальців та руки Ви доберете, залежить від Вашої уяви.
 
Вже стемніло на дворі,
Засвітились ліхтарі.
Хай ліхтарики горять,
Підуть дітлахи гулять.
Розвивати руку дитини можна за допомогою різних предметів і матеріалів. Це пластилін, ґудзики, шнурочки, тісто, сірники, насіння, ножиці, конструктор, намисто, вода, пісок, кольорові палички, мозаїка, тощо.
Запропонуйте дитині викласти сюжет з ґудзиків, намалювати паличкою на піску, нанизати намисто чи виліпити з тіста казкового героя. Давайте дитині можливість вибору. Поспостерігайте яким із запропонованого матеріалу їй цікавіше працювати. Спочатку починайте разом, а потім дайте дитині більше можливості фантазувати і самостійно працювати. Якщо у дитини є інтерес, бажання, то і результат буде відмінним. Малюк зможе самостійно задіяти себе цікавою корисною діяльністю, навіть не підозрюючи, яку користь для розвитку руки несуть ці забави. Такі завдання розвивають дрібну моторику , мислення, фантазію дитину. 

Наступним видом підготовки руки дитини до письма є безпосередньо робота в спеціальних дошкільних посібниках. В цих зошитах завдання орієнтовано на відповідний вік. Ця робота сприяє як розвитку дрібної моторики так і орієнтації на мікроплощині та розвиває мислення, увагу. Працюючи в зошитах, дитина набуває перші навички користування письмовим приладдям, виконує завдання згідно правил письма (зліва направо), обводить, штрихує. 
До вашої уваги деякі посібники:
Богуш А. М. «Підготовка руки до письма»
Федієнко В. В. «Готуємо руки до письма»
Земцова О.М. «Слухняний олівець»
Орлова І. В. «Робочий зошит до школярика»
Рекомендуємо Вам при роботі в зошиті дотримуватись таких правил:
відповідне робоче місце;
- достатнє освітлення;
- положення зошита;
- вибір ручки, олівця: їх положення в руці;
- тривалість заняття ( 15-20 хв. ), частота ,час;
- зрозумілість дитиною завдання ;
- системність, послідовність;
- відповідність віку;
- не зашкодь.

Дотримування таких правил сприяє формуванню правильного користування письмовими приладами, збереженню здоров`я, розвитку правильної постави.
Бажаємо вам успіху!
Хай щастить Вам і Вашій дитині!
Переглядів: 449 | Додав: Emmett | Теги: Діти з порушеням зору, рекомендації, батькам перед 1 вересням | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar